Gå direkt till innehåll
Möt PR Awards jurymedlem Hampus Knutsson: “Den bästa krisstrategin är att göra rätt från början”

Blogginlägg -

Möt PR Awards jurymedlem Hampus Knutsson: “Den bästa krisstrategin är att göra rätt från början”

Kriskommunikationsspecialisten Hampus Knutsson tar med sig en gedigen expertis inom sitt område till Mynewsdesk Nordic PR Awards jurypanel i år. Med över 15 års erfarenhet av kriskommunikation, strategisk rådgivning, pressarbete och internationell kommunikation delar han med sig av sina insikter.


Till vardags driver Hampus Knutsson PR-byrån Wings PR, med fokus på att hjälpa organisationer och individer både inför och under viktiga eller extraordinära situationer, där mycket information behöver gå ut tydligt till många människor på kort tid.

– Under en kris är det viktigt att alltid förvänta sig det oväntade. Kriser tillför ytterligare en dimension till kommunikationsarbetet, vilket jag tycker är väldigt spännande, säger Hampus.

Innan Hampus grundade sin egen PR-byrå samlade han på sig en hel del erfarenhet från olika branscher och företag. Han har bland annat varit presschef för McDonald's i Sverige, partner på Prime PR (idag Prime Weber Shandwick) och chef för kristeamet i Sverige. Hampus har också varit kommunikationschef för Moderaterna under en turbulent tid, samt kommunikationschef på mediekoncernen Stampen under en av de största företagsrekonstruktionerna i Sveriges historia.

Det råder ingen tvekan om att Hampus vet mycket om PR, kommunikation och krishantering specifikt, men varför tilltalar PR- och kommunikation honom?

– Kombinationen av strategiskt tänkande, kreativitet, relationsbyggande och problemlösning är var vad som tilltalar mig. PR- och kommunikation kan många gånger förändra en organisations rykte och varumärkesuppfattning, till det bättre eller till det sämre, särskilt i en kris, förklarar Hampus.

Detta går också hand i hand med varför han tycker att PR är viktigt:

– När en kris inträffar är PR viktigt för att hantera organisationens respons och minimera skadan på anseendet. Genom att hantera kriser på ett effektivt sätt kan PR hjälpa till att skydda organisationens rykte och upprätthålla intressenternas förtroende. Men det handlar inte bara om krishantering, utan också om proaktiva åtgärder för att förhindra att kriser uppstår. Den bästa krisstrategin är att göra rätt från början. Genom att upprätthålla öppna kommunikationslinjer, förutse potentiella problem och genomföra robusta kommunikationsstrategier kan vi identifiera och ta itu med problem innan de eskalerar till fullskaliga kriser.

När Hampus ombeds beskriva sina största styrkor när det kommer till PR är krisnavigering ett självklart svar.

– Det handlar om att behålla lugnet under press, fatta snabba och välgrundade beslut samt kommunicera öppet och effektivt i utmanande situationer, förklarar Hampus.

Men vad tycker han är utmanande?

– Att arbeta i en ständigt föränderlig miljö där vi alltid måste ha örat mot rälsen för att kunna kommunicera effektivt.

Att kunna anpassa sig till denna ständigt föränderliga miljö är dock också något som Hampus pekar ut som en av de viktigaste färdigheterna för varje PR- och kommunikatör i framtiden.

– Förmågan att anpassa sig till snabba förändringar, oväntade situationer och anamma nya trender kommer att vara avgörande, säger Hampus.

– PR kräver ofta att man tar initiativ och är proaktiv, så till alla nya inom PR- och kommunikationsbranschen skulle jag vilja säga: Visa entusiasm, initiativförmåga och en vilja att lära och växa, avslutar han.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jourhavande presskontakt

Jourhavande presskontakt

Presskontakt Pressfrågor
Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterat innehåll

Möt Jesper Andersen, jurymedlem i PR Awards: “Omfamna data i alla dess former och gör det till en vana att inte bara samla in data utan också utvärdera den.”

Möt Jesper Andersen, jurymedlem i PR Awards: “Omfamna data i alla dess former och gör det till en vana att inte bara samla in data utan också utvärdera den.”

Jesper Andersen har haft ett intresse för konsten att argumentera sedan han studerade retorik på universitetet, och när han vid ett senare tillfälle fick ett extrajobb på en PR-byrå så klickade det. Idag är han en internationell huvudtalare och rådgivare som specialiserar sig inom mätning och utvärdering av kommunikation.

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se