Gå direkt till innehåll
6 steg för att komma igång och mäta din PR

Blogginlägg -

6 steg för att komma igång och mäta din PR

Att mäta effekten av din PR är inget som görs på samma sätt i alla organisationer. Du måste experimentera för att hitta vad som passar ditt företag. I det här blogginlägget kikar vi närmare på grunderna i att mäta PR och visar även några fällor som du ska undvika.

AMEC-modellen är ett ramverk som är framtaget av International Association for Measurement and Evaluation of Communication. Modellen täcker de olika stegen i en kommunikationstrappa och nyckeltalen som kan användas för att mäta olika aktiviteter.

Lanserar ditt företag en blogg för att attrahera ny talang så kan du dokumentera följande:

  • Inputs: Dina mål, budget och tillgängliga resurser.
  • Activities: En inventering av alla aktiviteter som krävs för att komma igång – från att skriva, redigera och designa, till att distribuera innehållet. Ett planeringsdokument.
  • Outputs: Inkluderar kvantitativa och kvalitativa mått över betald, förtjänad, delad och ägd media.
  • Out-takes: När bloggen väl har publicerats, hur kommer ditt innehåll att distribueras av din publik? Och vad kommer de att ta med sig från det?
  • Outcomes: Vilken effekt kommer innehållet att ha på din publik?
  • Impact: Vilken inverkan kommer dessa aktiviteter ha på ditt rykte och dina relationer?

Ramverket visar också på föreslagna mått som ska användas för varje steg i processen. De specifika mått du väljer kommer dock att baseras på särskilda mål och omfattning av ditt projekt.

Så börjar du att mäta din PR

1. Sätt riktmärken

  • Vad vill du uppnå med dina initiativ inom digital PR? Vill du bygga medvetenhet, öka engagemang, se till att kunderna stannar kvar eller skapa ett nätverk av varumärkesambassadörer?
  • Är ditt främsta mål att generera leads eller är ökad medvetenhet precis lika viktigt?
  • Kanske har du flera mål som du försöker åstadkomma samtidigt?

Att förstå dina mål är viktigt och kommer att avgöra vilka nyckeltal du ska fokusera på.

2. Vilka nyckeltal är relevanta?

Det finns en rad nyckeltal och olika företag använder sig av olika nyckeltal beroende på kampanjens förutsättningar och mål. Här är några vanliga nyckeltal:

  • Exponering: Visningar, trafik, tid på sidan, följare och omnämningar.
  • Engagemang: Följare, öppningsfrekvens, klickfrekvens och socialt engagemang.
  • Inflytande: Medietäckning och toppnyheter.
  • Inverkan: Rykte, försäljning, nedladdningar av innehåll och konverteringar.
  • Ambassadörskap: Omnämningar i media, rekommendationer och recensioner.

3. Analysera din statistik

Numera är statistiken lättillgänglig, men du måste gör en noggrann analys för att datan ska bli värdefull. Varför kom det mer trafik från Facebook den här månaden? Vilka PR-kanaler är mest effektiva? Har taktiken kring nya rubriker gett utdelning? Varför sjunker öppningsfrekvensen i våra e-postutskick? Det är genom att analysera gårdagens resultat som du kan ta bättre beslut i morgon.

Men mer är inte alltid bättre. Är 500 följare utanför din målgrupp mer värdefulla än 50 följare som passar din kundprofil perfekt? Självklart inte! Låt dig inte vaggas in i belåtenhet av tacksamma nyckeltal, så kallade ”vanity metrics”.

Hur sätter du realistiska riktmärken? Gör din research. Titta på de resultat som dina tidigare kampanjer har uppnått, sammanställ dina konkurrenters prestationer och jämför med branschstandard. Det finns flera verktyg (som Rival IQ) som kan hjälpa dig att sätta rimliga mål.

4. Mäta och optimera effektivt

Du kanske vill veta hur ofta du ska mäta och optimera ditt innehåll. Svaret? Varje dag! För att dra in en publik måste man ständigt testa sökord och rubriker, arbeta med influencers, undersöka kanaler, välja bildspråk och mycket, mycket mer. Det enda sättet att lära sig är genom att börja och sedan experimentera.

Även om det är upp till dig att ständigt testa och analysera datan så finns det flera verktyg som hjälper dig längs resan. Verktyg som Google Analytics, Adobe Analytics, BuzzSumo, SocialBro och även en del plattformar för sponsrat innehåll erbjuder insikter i vad som driver dina framgångar – och vad du kan göra för att förbättra det mindre populära innehållet.

5. Mediebevakning

Glöm inte din mediebevakning – traditionell, digital och social mediebevakning är viktigt för alla som vill hålla koll på trender och omnämnanden. Samtliga funktioner är dessutom inkluderade i Mynewsdesks tjänst för mediebevakning.

Mediebevakning är ett absolut måste i en värld där vi drunknar i information. Inte nog med att du kan få fullständiga rapporter om varje omnämnande av ditt företag, produkt eller varumärke, en mediebevakningstjänst kan hjälpa dig att analysera denna täckning. För PR-ansvariga som gör ett bra jobb och lyckas nå ut med sitt budskap så är rapporten också något att visa upp för chefen och ett bevis på att hen levererar.

6. Optimering efter kampanjen

Medan resultatmätning tittar bakåt i tiden så handlar optimering om att göra förändringar som ger en positiv effekt i framtiden. När du har genomfört en kampanj är det oerhört viktigt att inte bara mäta resultatet när du är klar – utan också fundera över hur du kan förbättra resultaten ytterligare till nästa kampanj. Fråga dig själv följande:

  • Hur presterade respektive kanal?
  • Förbättrade någon specifik influencer ditt resultat?
  • Vad fungerade särskilt bra?

Analysera datan och titta inte bara på vad som hände, men också varför.

Så kommer SEO in i bilden

Många hävdar att SEO är dött, men enligt vår egen erfarenhet kan vi berätta att så inte är fallet. Däremot är det ett helt annat hantverk än för några år sedan. Förut kunde du proppa artiklar fulla med olika nyckelord och meta-taggar för att hamna högt upp på Googles sökresultat. Idag kan du inte lura systemet längre, men du kan öka chanserna att rätt personer upptäcker ditt innehåll genom att lära dig några SEO-grunder.

Här är några faktorer som påverkar din ranking i sökmotorerna:

  • Publicera bra innehåll som genererar följare, delningar, kommentarer och annat typ av engagemang. Sökmotorer bedömer kvaliteten på ditt innehåll baserat på hur andra reagerar och engagerar sig i det.
  • Publicera visuellt tilltalande innehåll som är lätt att ta till sig och användarvänligt. Sökmotorer kan urskilja detta baserat på hur andra interagerar med ditt innehåll.

Bli en trovärdig innehållsskapare inom ämnen som publiken ber om. Detta märks på din sökordsranking. Du måste hålla koll på vilka sökord som har det högsta värdet inom ditt verksamhetsområde och sedan ranka dig högt på dessa ord. Det är en komplex vetenskap, men du kommer att få kläm på det efter ett tag. Massor av mindre detaljer kan också förbättra din ranking, exempelvis rubrikoptimering, meta-beskrivningar och betalda sökningar.

Tyvärr så kan inte ett kort blogginlägg som detta ge dig djupare kunskap inom SEO. Men ha i åtanke att det bästa sättet att lära dig är genom att:

  • Publicera innehåll och experimentera med olika taktiker för att optimera innehållet.
  • Se till att lära dig nya saker på regelbunden basis, leta upp olika resurser på nätet för att stärka din kompetens ytterligare.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jourhavande presskontakt

Jourhavande presskontakt

Presskontakt Pressfrågor
Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterat innehåll

Hantera din digitala PR med Mynewsdesk

Hantera din digitala PR med Mynewsdesk

Mynewsdesk lanserar Digital PR Academy, en onlineakademi för kommunikatörer. De fem inledande modulerna innehåller en video, en studieguide och ett quiz. Kursdeltagare kan bli certifierade inom digital PR genom att ta ett slutprov som testar deras övergripande kunskap inom området. Syftet är att hjälpa kommunikatörer att navigera sig fram i den komplexa uppsjö av nya trender och verktyg.

6 steg för att sätta upp ett influencer-program

6 steg för att sätta upp ett influencer-program

​Att sätta upp ett program för influencers behöver inte vara svårt. Men det är oftast väldigt tidskrävande och svårt att veta i vilken ände man ska börja. Vi tänkte hjälpa dig lite på traven och har plockat fram 6 steg för att komma igång och jobba med influencers.

​Kom igång med innehållsdistribution

​Kom igång med innehållsdistribution

Sättet vi konsumerar innehåll på har förändrats drastiskt det senaste årtiondet. I takt med att vi producerar mer innehåll så blir det också svårare att nå igenom bruset. Hur lyckas du med att nå ut med ditt innehåll? Låt oss ta en närmare titt!

Kom igång med visuellt innehåll - 3 enkla steg

Kom igång med visuellt innehåll - 3 enkla steg

Visuellt innehåll inom PR är viktigare än vad man kan tro. I en värld där företag slåss om uppmärksamheten av personer som inte är mottagliga för mer information så kan bilder och filmer göra en stor skillnad. Pressmeddelanden med länkar till filmer ökar till exempel engagemanget med 55 procent. Det, och mycket mer, i vårt blogginlägg nedan.

Fördelarna med influencer relations

Fördelarna med influencer relations

Det har varit mycket snack om influencers relations de senaste två åren, men vad innebär det och på vilket sätt kan det hjälpa ditt företag? Influencers kan hjälpa till att nå en nischad publik och, framför allt, hjälpa till att göra det via sociala kanaler där det kan vara svårt för företag att bygga upp en publik.

Så lyckas du med storytelling inom PR

Så lyckas du med storytelling inom PR

Om du tror att du har vad som krävs för att berätta ditt företags historia så ska vi tydliggöra något: bara för att du publicerar innehåll betyder det inte att du berättar en bra story. Låt oss titta närmare på några av de vanligaste misstagen som organisationer gör - och vad du kan göra för att bemästra storytelling inom PR.

Influencers - den enkla vägen att bygga en publik

Influencers - den enkla vägen att bygga en publik

Ökad kanalspridning gör det möjligt för människor att konsumera innehåll på hundratals sajter och individer är inte längre beroende av massmedia för att få till sig information. Vem som helst kan skapa, publicera och distribuera innehåll och bygga upp en publik över tid; det kan vara bloggare, frilansare eller experter inom branschen.

Tre utmärkta exempel på storytelling inom PR

Tre utmärkta exempel på storytelling inom PR

Om du arbetar inom PR och kommunikation behöver vi knappast berätta för dig att metoderna för att nå ut till intressenter och kunder har förändrats rejält det senaste årtiondet. Idag kan företag nå ut till konsumenter direkt genom att publicera innehåll och genom att engagera på sociala medier.

Ta kontroll över din PR - en introduktion

Ta kontroll över din PR - en introduktion

Vi lever i en bullrig värld. Det blir allt svårare för PR-ansvariga att leverera sina budskap till viktiga intressenter och bygga meningsfulla och varaktiga relationer. Det ökande antalet platser där man kan ta till sig information, utbildning och underhållning gör det inte enklare. Men det högljudda bullret och den ökade kanalspridningen är inte de enda utmaningarna.

​Därför bör du arbeta med rörligt innehåll

​Därför bör du arbeta med rörligt innehåll

Video är det ultimata visuella formatet för att skapa engagemang -- oavsett om du vill framkalla en känslomässig reaktion, underhålla dina läsare eller förenkla komplex information. Dessutom visar undersökningar att videoinnehåll fungerar!

3 presentationstyper för din innehållskalender

3 presentationstyper för din innehållskalender

Även om det kan tyckas tillhöra den gamla skolan så är online-presentationer ett väldigt bra sätt att paketera komplexa ämnen och frågeställningar samtidigt som man erbjuder praktiska råd. Det är också en mer tidseffektiv taktik än att ha fysiska presentationer.

Så kan du använda infografik i ditt PR-arbete

Så kan du använda infografik i ditt PR-arbete

Vi har i tidigare blogginlägg pratat om vikten av visuellt innehåll och visat exempel på bra (och mindre bra) bildspråk. Nu introducerar vi ett nytt format: infografik. En infografik visualiserar komplex information på ett lättsmält och visuellt sätt. Precis som vanliga bilder så ökar de chansen att ditt meddelande kommer att läsas och delas.

Därför ska du mäta din PR

Därför ska du mäta din PR

Om du inte mäter resultaten av dina PR-kampanjer - hur kan du då veta att ditt arbete är värt mödan? Det är först när du följer upp och mäter dina kampanjer i detalj som du kan justera och anpassa din strategi för att lyckas ännu bättre nästa gång.

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se