Gå direkt till innehåll
Web3 - Vad innebär egentligen detta buzzword och vad betyder det för varumärken?

Blogginlägg -

Web3 - Vad innebär egentligen detta buzzword och vad betyder det för varumärken?

Efter några långa och intressanta - men förvirrande - samtal med mina två vänner Robert Istok och Andrew Rozas för några år sedan om Blockchain, NFTs, DAOs (och fler därtill...), kan man lugnt säga att dessa konversationer ledde mig djupare ner i kaninhålet för allt gällande Web3 och allt vad det innebär. Jag fick en bättre förståelse för helheten, även om det fortfarande är komplicerat och ständigt förändras. Men, om det var någonting jag förstod så var det att detta helt klart kommer att bli en handelsvara om 24 månader för både varumärken och konsumenter.

Låt mig spola tillbaka till när jag för ett par månader sedan när jag sa upp mig från mitt jobb på Bambuser och Relatable för att satsa på mitt eget företag och starta min egen byrå. När man säger upp sig från sitt jobb utan att ha ett annat heltidsjobb i sikte ger det en omedelbar känsla av att man behöver vara uppdaterad om allt som rör framtiden, och det är bråttom. Så det var vad jag gjorde. Jag klev ner i kaninhålet och utforskade allt som har med Web3 att göra - vilket resulterade i att jag kunde koppla samman punkterna mellan idag och imorgon; och vad det betyder för varumärken och konsumenter. Men också kunskpen för att kunna göra språket mer mänskligt.

Vad är Web3 och varför sker det nu?
Se på Web3 som nästa steg i utvecklingen av internet. Det kommer innebära nya funktioner och uppdateringar som individer och företag kommer att kunna utnyttja i både för privat bruk och som företag.

Skälet till att Web3 har blivit så aktuellt är för att det är en reaktion på hur decentraliserade företag och organisationer har hanterat och tjänat pengar på människors personliga data. Web3 syftar till att övergå från en centraliserad plattform till en decentraliserad plattform. För att uttrycka det enkelt innebär Web3 mindre makt till centrala organisationer s.k. "mellanhänderna" på internet som tillhandahåller tjänster i utbyte mot dina uppgifter (Facebook är ett tydligt exempel på detta där du som människa är produkten), och mer makt till tjänster och teknik som gör det möjligt för individer att interagera med varandra direkt, utan en tredje part som kan tjäna pengar på din personuppgifter. Slutmålet är helt enkelt att ge mer makt åt slutkonsumenten. Och denna nya värld bygger på ett system som bygger på något som kallas för blockkedjor.

Blockkedjor kan ses som en slags bokföringstjänst där data finns lagrat på ett gäng datorer som i sin tur kan sökas igenom av vem som helst. Användarna driver systemet tillsammans och användaren får en så kallad “token” för sitt deltagande, och en token kan användas vid ett senare tillfälle för att fatta och influera beslut eller andra saker.

Personligen ser jag detta som en fantastisk utveckling då vi tillsammans bygger ett internet som är inkluderande, generöst och transparent och som alla kan dra nytta av. Däremot så är denna nya version av internet svår att helt greppa än så länge, och det kommer att ta tid att förstå det fullt ut för att kunna anpassa sig.

I världen av Web3 och den så kallade blockkedjan, kan vi redan nu se att det händer mycket saker. Jag ska försöka leda dig genom ett par av dessa “buzzwords” som du kanske har hört talas om.

NFTs (icke-fungible tokens)
Tänk dig att dessa är samlingsbara digitala tillgångar och filer som du kan använda för att köpa och sälja med. Idag finns det många marknadsplatser där du kan skapa dina egna NFTs och sälja dem, men du kan också byta, det vill säga köpa och sälja andras NFTs.

I början av resan för denna typ av teknologi har det varit många projekt där företag använde NFTs primärt som en digitalt konstnärlig tillgång vilket inte skiljer sig särskilt från den verkliga konstvärlden. Med din digitala tillgång(din NFT) så äger du rättigheterna till en specifik del av någonting, eller hela, och den är “non-fungible” vilket betyder att den inte kan ersättas av någonting annat. Du kan byta din ägodel genom olika marknadsplatser som Open Sea(digital marknadsplats för konst), och de flesta NFTs är även en del av den blockkedjan för Ethereum, vilket innebär att för att köpa den typen av NFT’s behover du handla med erther(ETH) valuta(en liknande valuta-lösning som bitcoin).

Men, dom mest framgångsrika NTFs och varumärken som använder NFT’s sträcker sig längre än enbart till specifikt konstverk. När du köper ett verk, eller en del av ett verk, blir du även en del av en gemenskap, ett community. Ett community där du kan träffa likasinnade människor, spela spel, bli inbjuden till event och så mycket mer.

https://boredapeyachtclub.com - är ett bra exempel på en NFT samling av konstverk som har utvecklats på detta sätt. Idag så kan du köpa en av orginal verken “Bored Apes” för hundratusentals dollar… och kändisar som Fallon, DJ Khaled, Steph Curry och Post Malone är alla ägare av “Bored Apes”. Med andra ord, dem gjorde NFTs till ett medlemskap.

Picture from https://boredapeyachtclub.com

Ett annat exempel är vad Gary Vaynerchuk har gjort med hans NFT VeeFriends. Han säljer NFTs med hans egna konstverk på dem. Förutom att vara ägare av ett digital verk, blir du även en del av Gary’s community och beroende på vilken NFT som du har köpt så kan du beviljas tillgång till olika upplevelser, det kan vara är ett 1:1 zoom möte, en föreläsning, en biljett till hans konferens VeCon(om Web3 och dess kultur) och mycket mer. Med andra ord; han använder sig av NFT-teknologin för att sälja biljetter.

Det som är intressant när det kommer till biljetter och NFTs är att förfalskning och bedrägerier har hittils infekterat biljett branschen, och tvingat fans att betala högre priser samtidigt som det lett till ökade säkerhetsrisker för arrangörer. Det har varit möjligt att missbruka tekniken och således möjliggjort att köpa stora mängder biljetter online för att sedan sälja dem på andrahandsmarknader till högre priser.

Om man istället använder blockkedjan för att sälja biljetter finns det inget sätt att missbruka systemet. Eftersom blockkedjan är öppen för alla och således källan kan alla se köphistoriken av en specifik biljett. Detta är ett område som jag ser att Web3 definitivt kommer att kunna lösa ett väldigt tydligt problem.

Så, vad innebär Web3 för varumärken?
Det finns massor av möjligheter för varumärken. Men precis som med marknadsföringskanaler är det viktigt att se Web3 som någonting som du kan integrera tillsammans med dina andra kanaler och marknadsaktiviteter alternativt implementera som en bredare affärsstrategi. För i slutet av dagen kommer det att handla om att nå ut till sin målgrupp och visa att man är ett agilt och innovativt varumärke som förstår sig på kulturella förändringar.

Jag förutser ett par saker som kommer att vara viktigt för varumärken och kommande strategiarbete och har kompletterat dessa med frågeställningar man bör ställa sig själv som varumärke.

  • Fysiska varor kommer att kopplas ihop med en digital produkt. Säljer jag några produkter eller andra tillgångar som kan digitaliseras och omvandlas till NFT-samlarobjekt?

  • Alla biljetter kommer att säljas som NFT. Om jag ska sälja biljetter till evenemang eller andra händelser, kan vi använda blockkedjetekniken för att göra köpet säkrare för våra slutkonsumenter?

  • Token-låsta upplevelser. Har jag exklusiva upplevelser som jag erbjuder mina konsumenter där jag kan använda NFT:er som ett medlemskap?

  • NFT:er som en uppdaterad version av ett lojalitetskort. Är det svårt att spåra lojalitet och ha en tvåvägs transaktion med mina mest lojala kunder? NFTs kan vara ett sätt att belöna mina mest lojala kunder i realtid.

Nyfiken att höra mer om Web3, NFTs och hur varumärken stärker relationen till deras målgrupp i ett nytt digitalt landskap?

Vi har bara skrapat på ytan av Web3 och vad det innebär. Det finns så mycket mer att utforska när det kommer till Web3 och framtiden och detta kommer jag att prata mer om under årets Mynewsdesk stora digitala PR event Mynewsday 2022 - Reshaping PR & Communication den 16:e november.

Läs mer och registrera dig till eventet här.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jourhavande presskontakt

Jourhavande presskontakt

Presskontakt Pressfrågor
Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterat innehåll

Relaterade event

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se