Blogginlägg -
Skriver du för robotar eller människor?
Om någon frågar dig om du skapar ditt innehåll för robotar är ditt naturliga svar förmodligen: Robotar? Nej, jag skriver för journalister och andra intressenter.
Men har du någonsin frågat dig själv hur en journalist har tid att gå igenom hundratals pressmeddelanden per dag, välja ut de mest intressanta, skapa en vinkel som passar deras läsare, sedan skriva artiklarna och slutligen publicera dem?
När Mynewsdesk pratar med journalister i vårt nätverk säger de att de ibland måste skapa mellan 4-8 artiklar per dag. Det skulle i sin tur innebära att de går igenom den bökiga process som just beskrivits 4-8 gånger dagligen, vilket låter ganska påfrestande.
Som tur är, och i takt med att vi på Mynewsdesk fortsätter att vidareutveckla vår produkt för våra användare, så blir även vår plattform smartare och bättre på att välja vilket material som är värt att skicka till journalister.
Därav den inledande frågan - skapar du innehåll för robotar?
Svaret är ja, det gör du - åtminstone i viss mån.
Vare sig du gillar det eller inte så är det så det ser ut. Det finns nämligen två huvudsakliga sätt att få en journalists uppmärksamhet. Det finns personlig kontakt, e-post, samtal osv. Klassiskt PR-arbete, med andra ord.
Och så finns det metoden "att besegra robotarna". Detta låter mer eller mindre som en sci-fi-film (minus de coola kläderna och den enorma budgeten), men det finns en likhet. Och precis som på film så behöver man veta HUR robotarna tänker och VAD som får dem att reagera ör att kunna överlista alternativt besegra dem.
Trendkänsliga robotar
En robot fungerar inte helt olikt ett verktyg för mediebevakning. Beroende på hur skicklig roboten är kan den relativt enkelt plocka ut artiklar som matchar rätt ämne. Den kommer även att skanna av texten efter sökord, så att ha rätt sökord i både rubrik och text är alltså viktigt. Nästa utmaning blir om roboten sedan matchar dessa sökord mot ett verktyg som analyserar trender. I så fall måste du veta vad som trendar just nu.
Om roboten är ännu mer avancerad kommer den också att titta på grammatik och läsbarhet, inte så mycket för att se till att det är korrekt utan mer som ett sätt att utöva källkritik. Illa skrivna pressmeddelanden kan vara ett tecken på bots eller dåliga översättningar. Inget av detta vill roboten skicka vidare till sin uppdragsgivare (journalisten).
När texten har gått igenom "robotens godkännandeprocess" presenteras den för journalisten, som i lugn och ro väljer de pressmeddelanden som passar deras syfte bäst, i vetskap om att de inte har missat något viktigt.
Att acceptera eller överlista algoritmen
Hur slår vi robotarna? Lyckligtvis ligger vi på Mynewsdesk i framkant när det gäller AI och textscanning, och vårt verktyg är skapat på ett sätt som gör att robotar tydligt kan se att innehållet kommer från en pålitlig källa. Och eftersom vi har anpassat koden till Googles riktlinjer kommer ditt Mynewsdesk-nyhetsrum även att godkännas av Googles robotar.
Tack vare vår senaste produktuppdatering, "läsbarhet", kan du nu se vilken komplexitetsnivå din text har, från "mycket lätt" till "mycket svår". Själva kärnan i budskapet är något som du som själv ansvarar för, men -skulle du behöva hjälp med det också har vi på Mynewsdesk ett gäng skickliga skribenter som gärna hjälper dig antingen med skrivandet eller korrekturläser ditt arbete.