Gå direkt till innehåll
Hur kan jag som skribent, experimentera med ChatGPT?

Blogginlägg -

Hur kan jag som skribent, experimentera med ChatGPT?

Vi är många som skriver text på jobbet. Det kan handla om nyhetstext, inlägg på sociala medier, avtal eller något i en tråd på Slack. Själva skrivandet är en härlig och litet mystisk process där man kan känna frihet och kreativitet. Om du är som jag, kan du ibland njuta av en elegant formulering som vore den en fin karamell. Myntets baksida är när ett syftningsfel eller en miss i stavningen ger ett sting i hjärtat.

Men skrivandet som aktivitet och process håller på att förändras. Under den senaste månaden med ChatGPT har vi lärt oss att artificiell intelligens, AI, kan skriva text som i princip inte går att skilja från text skriven av människor. Som namnet antyder, kan man också ha en chat med tjänsten, en konversation där man ställer frågor, samarbetar kring ett resultat och refererar till det som sagts innan.

ChatGPT har spridit sig som en löpeld, diskuterats vid middagar och postats överallt i sociala medier. Om du tillhör den skara som ännu inte testat, är det hög tid att börja experimentera. Ingen programmering krävs, bara naturligt språk. I skrivande stund är tjänsten fortfarande gratis.

Om du ber den på rätt sätt, kommer tjänsten att kunna skriva artiklar, uppsatser, pressreleaser eller ett manus till en film. Den kan sammanfatta och översätta text. Du kan be den brainstorma fram tio nya idéer och strukturera upp dem i en disposition. Allt det här, gör den på några sekunder. Det går fort, till och med mycket fort, jämfört med vad jag själv klarar.

Någon liknade ChatGPT vid en golfcaddie, en samarbetspartner som ger dig tips, råd och nya idéer. Den väljer dina klubbor, men det är fortfarande du som skribent som ska slå slagen. Istället för artificiell intelligens, kanske vi bör kalla det "augmented intelligence". Den kan göra en redan duktig skribent till en superhjälte.

Under de senaste månaderna har jag kunnat beskriva mitt jobb som "att prata med en dator", nästan bokstavligen. Jag har också försökt att ta till mig det som sägs och skrivs om hur man bäst instruerar en språkmodell till att generera text. Här är några saker som tycks fungera bra:

(a) Låt ChatGPT anta en roll ("act like you are a public relations consultant"). Tjänsten byter perspektiv och prioriteringar och det påverkar resultatet i önskad riktning.

(b) Låt ChatGPT genomföra en uppgift i flera steg ("think step by step"), eller helt enkelt föreslå en disposition för den text du ska skriva ("create an outline for a press release about a new product") och använd de stegen i nästa instruktion.

(c) Låt ChatGPT försöka flera gånger med samma instruktion. Det resultat som kommer ut ur tjänsten, har ett slumpelement. Bara genom att försöka flera gånger och spara resultaten, kan du få flera förslag och alternativa formuleringar.

(d) Ta en aktiv roll i skapadet av texten och gör ändringar som får texten att bli mer mänsklig. I takt med att skrivtjänster blir bättre, arbetas det också på att känna igen maskingenererad text för att sortera bort den som spam eller minska chanserna att den plockas upp av en sökmotor. Det är antagligen en bra strategi att själv göra ändringar. Byt ut citaten mot riktiga citat.

(e) Var kritiskt mot det som skrivits. Gör en ordentlig faktakoll på den text som genereras. ChatGPT har en förmåga att ibland uppfinna fakta och prata om dem som om de vore sanna. Genom att uttrycket är så elegant, framstår också påståenden som rimliga och sanna. Det är inte alltid fallet. Innan du själv skrivit under texten, så är den bara ett utkast.

Skrivande som aktivitet håller på att ändras och det skrivande som är funktionellt utan ett konstnärligt värde, förändras kanske mest av allt. Text och innehåll har en kostnad. Om jag som skribent kan bli fyra eller fem gånger mer produktiv, med hjälp av ett verktyg, är det en viktig möjlighet att ta vara på.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterat innehåll

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se