Pressmeddelande -
Svenska journalisters syn på sociala medier
För journalister har användandet av sociala medier som källa minskat jämfört med tidigare; 2016 uppgav 71 procent att de använder sociala medier som källa i nyhetsrapporteringen och enligt Mynewsdesks senaste rapport har siffran sjunkit till 38%, det vill säga ett tapp på 33 procentenheter.
Sociala medier har konstaterats vara den avgörande faktorn i senaste USA-valet, och utfallet förde med sig enorma diskussioner kring fake news, filterbubblor och vilken roll sociala medier spelar för att påverka människor.
Inför valåret 2018 publicerar Mynewsdesk idag en ny rapport från den årliga journalistundersökningen, med speciellt fokus på hur journalister använder sociala medier för att hitta nyheter och distribuera dem. Fler än 3000 respondenter över hela världen delat med sig av sina åsikter i ämnet. (Ladda ner hela rapporten här)
Svenska journalister använder sociala medier som kanal för nyhetsrapportering i lägre utsträckning än det globala snittet. Fördelat per kanal ser användandet ut som följande (svensk statistik i fetstil);
- Facebook (64% vs 66%)
- Twitter (39% vs 52%)
- LinkedIn (16% vs 20%)
- YouTube (10% vs 14%)
- Facebook Live (4% vs 9%)
- Snapchat (1% vs 3%)
“Medielandskapet har förändrats, och vi anpassar oss inte snabbt nog. För en hel generation har sociala medier nästan ersatt traditionella medier vilket innebär att de inte är helt representerade i den nuvarande nyhetsmodellen. Kvalitativa och faktagranskade nyheter saknas, och måste finnas där läsaren finns. Detta känns extra viktigt såhär under ett valår” säger Sofia Juhlin, Global Head of Marketing & Communications på Mynewsdesk.
Vad gäller organisatoriska förändringar uppger svenska journalister att deras största utmaningar handlar om minskade resurser (53%), ökade krav på storytelling (41%) och sociala medier. (38%)
Undersökningen visar också att generellt att journalister oroar sig för sociala medie-jättarna och deras inflytande: 72% av svenska journalister anser att Facebook har för stor makt, och 62% anser att Google har för stor makt. Globalt sett uttrycks oron vara ännu högre hos de journalister med 7 års erfarenhet eller mindre är siffran ännu högre, då hela 77% anser att Facebook har för stor makt.
I samband med undersökningen träffade Mynewsdesk Martin Schibbye, Chefredaktör på Blank Spot Project, för att diskutera sociala mediers roll i nyhetsrapporteringen.
“Hela den journalistiska idén om att redaktioner ska vara sändare av information – de dagarna är förbi. Jag säger till alla journalister jag anställer att de bör tillbringa 50% av sin arbetstid på sociala medier för att diskutera artiklarna med läsarna, och resterande tid åt traditionell journalistik: ringa människor, skriva artiklar och reportage” menar Martin.
Medverkande i videon: Stephen Lepitak, Editor, The Drum; Beki Winchel, Editor, PR Daily; Hassan Butt, Journalist, Communicate Magazine; Stephen Waddington, Chief Engagement Officer, Ketchum; Martin Schibbye, Chief Editor, Blank Spot Project och Johanna Snickars, Communications Lead Sweden, Microsoft.
Några fler viktiga resultat;
- Svenska journalister använder Twitter i högre utsträckning för att research (46%) än för att distribuera nyheter (39%).
- 53% av de svenska journalisterna anser att fake news är ett långsiktigt problem.
- Varannan journalist uttrycker också att de är oroliga för att medierna inte längre är en tillförlitlig källa för information.
För mer information, vänligen kontakta;
Sara Lindström, Global PR Manager, på +46 (0)70-288 56 15 eller sara.lindstrom@mynewsdesk.com
Ämnen
Kategorier
Om Journalistundersökningen 2017
Journalistundersökningen genomfördes av Mynewsdesk under juni 2017 och vände sig till journalister, redaktörer, frilansande journalister och kommunikatörer. Undersökningen genomfördes i USA, Storbritannien, Irland, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Finland, Australien och Kanada. Med totalt 3175 respondenter uppdelade i kategorier journalister (65%) och kommunikatörer, PR-aktörer och marknadsförare (35%).
I Sverige har 663 respondenter deltagit i undersökningen, varav 37% arbetar som journalister och 63% som kommunikatörer.
DIGITAL COMMUNICATIONS & PR MADE EASY
Bevaka vad som sägs om ditt varumärke, skapa och publicera dina nyheter, engagera din publik och analysera dina resultat. Besök
www.mynewsdesk.com för mer information.
Mynewsdesk är Nordens ledande plattform för digital PR och kommunikation, med över 5000 kunder och 77 000 användare. Den molnbaserade tjänsten innefattar mediebevakning, nyhetsdistribution samt analysverktyg. Företaget grundades 2003 i Stockholm och har idag över 220 anställda på kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, UK och Singapore. Mynewsdesk ägs sedan 2008 av den norska mediegruppen Nhst Media Group AS.