Gå direkt till innehåll
Sara Lindström på scen tillsammans med Ann-Sofie Krol
Sara Lindström på scen tillsammans med Ann-Sofie Krol

Blogginlägg -

Insikter från byBrick Talks - det här kan kommunikationsbranschen lära sig

Förra veckan var vi med och sponsrade ByBrick Talks - en internationell konferens för att diskutera kommunikation och PR under temat ”The Evolution of Communications”.

Det var två fullspäckade dagar med talare från bland annat Klarna, Volvo, The Absolut Company, Ericsson, IBM och Max Burgers - och många fler - som delade med sig av insikter och erfarenheter.

Vår egen PR-expert Sara Lindström tog plats på scenen för att tillsammans med Ann-Sofie Krol, VD och partner på ByBrick Insights, för att diskutera hur medielandskapet förändrats och hur det påverkar oss som arbetar i kommunikationsbranschen.

Här är några saker som diskuterades:

Vikten av att påminnas om grunderna i hur man bygger ett starkt varumärke

Vi verkar i en bransch där förändring är det enda vi kan lita på. För att lyckas som kommunikatör måste du alltid vara öppen för att lära dig nya saker och anpassa dina strategier och taktiker utifrån vad som sker i branschen och i omvärlden. När saker förändras snabbt måste vi dock påminna oss själva i grunderna för att bygga ett starkt varumärke. Trots att branschen förändras, vill vi som människor fortfarande att företag ska vara trovärdiga, tala till våra känslor och dela våra värderingar.

Hur påverkas vår kreativitet av data?

De senaste åren har det pratats väldigt mycket om data. Data som den nya valutan, och data som nyckeln till framgång. Just nu pågår dock en annan väldigt viktig diskussion som handlar om hur vårt datadrivna arbete påverkar det långsiktiga varumärkesbyggande arbetet, något som lyftes i den här undersökningen som släpptes nyligen.

Det finns en risk att vår kreativitet hämmas när vi tillämpas samma taktiker som i digital marknadsföring när vi arbetar med mer långsiktigt varumärkesbyggande. Risken är att vi fokuserar allt för mycket på att maximera effekten här och nu, i stället för att hitta kreativa lösningar som appellerar till vår målgrupp över tid.

Data är givetvis en viktig del i dagens PR-arbete, men det krävs att man använder datan på rätt sätt. Tack vare data vet vi mer om våra målgrupper än någonsin förut. Men data behöver bearbetas på ett sätt som blir till insikter, inte användas för att diskutera vägen framåt för ditt varumärke.

Vikten av intern förståelse när man arbetar med PR

Ibland kan det vara svårt att förklara värdet av PR till medarbetare utanför marknadsorganisationen. Det kan vara väldigt svårt att sätta fingret på vad ett starkt varumärke innebär och många kämpar ständigt med att bevisa värdet av PR.

När varumärkeskännedomen är hög påverkar det alla andra aktiviteter och saker går helt enkelt lite lättare. Det är först när varumärkeskännedomen sviktar som det blir påtagligt - och då står man inför en stor utmaning eftersom det tar tid att bygga upp.

Intern förståelse är avgörande för att kunna prioritera budskap och aktiviteter över tid. Att bygga ett varumärke kan liknas vid att lägga ett pussel; om du ändrar motivet halvvägs in kommer ingen förstå helheten.

PR idag?

PR idag kan vara svårdefinierat. Historiskt har PR handlat om att arbeta med medierelationer, förtjänad publicitet i traditionella medier och lobbying. Idag innebär PR så mycket mer än så. Självfallet fokuserar vi mycket på att skapa uppmärksamhet i medierna, men PR-konceptet har breddats, och reklamen har blivit smartare. För att lyckas idag krävs integrerad kommunikation, där budskap och aktiviteter spänner över flera discipliner.

Det vi behöver plocka med oss från det traditionella sättet att arbeta med PR är hur viktigt det är att prioritera långsiktiga aktiviteter, där vi inte kan bevisa exakt resultat här och nu.

På slutet av samtalet delade Sara även med sig av några tips - både till dig som är ny på PR, och till dig som är mer rutinerad!

5 tips till någon som är ny inom PR

  1. Lägg tid på att skapa en strategi. Sätt upp mål och budskap att arbeta med över tid. Se till att PR är en integrerad del av din kommunikationsmix.
  2. Gör din hemläxa. Läs på och se till att du kontaktar rätt journalister, skräddarsy din pitch och se till att ditt budskap är relevant för journalistens publik.
  3. Använd data för att främja kreativitet.
  4. Kom ihåg att starka varumärken inte byggs med hjälp av quick fixes.
  5. Dra nytta av den teknik som finns för att hålla koll på vad som sägs om ditt varumärke, och för att styra konversationen.

3 tips till ett PR-proffs

  1. Utbilda hela marknadsteamet i hur man bearbetar och tolkar data. Se till att ni har kompetens att arbeta med data så att den blir till insikter.
  2. Sätt av ett par procent av marknadsbudgeten till experimenting. Passa på att testa någonting utanför ramarna för er vanliga kommunikation. Vågar man, har man mycket att vinna!
  3. Gör en plan för hur ni ska bygga upp era interna influencers. På alla företag finns många experter som vanligtvis inte används för PR, men med rätt stöd kan de hjälpa till att bygga varumärket genom att berätta om sitt arbete.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jourhavande presskontakt

Jourhavande presskontakt

Presskontakt Pressfrågor
Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se