Gå direkt till innehåll
Ny rapport: En osäker omvärld ställer stora krav på de som arbetar med PR och kommunikation

Pressmeddelande -

Ny rapport: En osäker omvärld ställer stora krav på de som arbetar med PR och kommunikation

Kraven på tydlig kommunikation ökar när omvärlden blir osäker. Enligt en ny rapport från Mynewsdesk, i vilken 450 kommunikatörer intervjuats, framgår bland annat att hela 63 procent upplever att PR och kommunikation blivit viktigare i deras organisationer till följd av de senaste händelserna i omvärlden, som till exempel kriget i Ukraina, inflationen och pandemin.

Rapporten “State of Nordic PR and Communication” visar att svenska och nordiska företag just nu storsatsar på PR och kommunikation. Anledningen är bland annat att en skakig omvärld ökar kraven på tydlig kommunikation. En annan orsak är att nya digitala trender, som till exempel AI, ställer stora krav på flexibilitet, utveckling och snabbhet, när det kommer till hur företag och organisationer kommunicerar med sina målgrupper.

– Något som är uppenbart i rapporten är att PR och kommunikation är viktigare än någonsin för nordiska organisationer och företag. Detta är förmodligen en internationell trend. Samtidigt ser vi att många av de som jobbar med dessa frågor upplever stora utmaningar, som ökade krav på produktion och ovisshet när det gäller nya tekniska plattformar, säger Lotta Laurin, CMO på Mynewsdesk.

En av experterna som deltar i rapporten säger att det för kommunikatörer finns ett före och efter pandemin, och att mognadsgraden när det kommer till krishantering bland nordiska kommunikatörer idag är mycket högre än innan pandemin. Detta reflekteras även i svaren från respondenterna, av vilka 60 procent uppger att kriskommunikation är det nya normala för dem. Rapporten täcker, förutom vikten av effektiv kriskommunikation, flera andra områden, som till exempel; innehållsskapande, hur kommunikatörer bygger meningsfulla relationer med sina målgrupper, hur AI och ny teknik påverkar branschen, och hur man mäter effekten av sin kommunikation.

– Vi har velat skapa en heltäckande bild av hur läget i kommunikationsbranschen ser ut just nu, och jag tycker att vi fått en bra överblick. Att samla erfarenheter från över 450 personer som jobbar i branschen, tillsammans med intervjuer från experter, har gett oss en god uppfattning av hur det ser ut för kommunikatörer i norden, och jag hoppas att rapporten kommer att kunna fungera som en vägledning för hela branschen, säger Louise Barnekow, CEO på Mynewsdesk.

Exempel på insikter från rapporten

  • 59% säger att deras målgrupper har blivit mer skeptiska och kritiska
  • 58% säger att det har blivit svårare att hantera negativ press eller kommunikation
  • 82% erbjuder, eller planerar att erbjuda, intern vidareutbildning inom kriskommunikation
  • 74% har redan anställt, eller planerar att anställa, kriskommunikatörer eller rådgivare i kriskommunikation
  • 60% tror att AI kommer att vara till stor hjälp när det gäller innehållsskapande i framtiden
  • 50% säger att deras organisation planerar att skapa mer innehåll med hjälp av AI framöver

Ladda ner hela rapporten här.

För att ta fram den här rapporten genomförde Mynewsdesk tillsammans med insikts- och analysföretaget United Minds en omfattande trendanalys, som täckte globala rapporter om trender inom PR och kommunikation, artiklar och forskning. Dessutom genomfördes en kvantitativ undersökning bland personer som jobbar med PR och kommunikation i Norden, i vilken 450 personer intervjuades. Datainsamlingen genomfördes den 17 oktober till den 24 november 2022. Undersökningen distribuerades genom webbpaneler som tillhandahölls av CINT. För att få djupare insikt i aktuella trender och erhålla djupare insikter i våra undersökningsresultat, samt tips och visioner om framtiden, intervjuade vi också sex välkända experter inom PR och kommunikation.

Relaterade länkar

Ämnen


Om Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Med vår användarvänliga PR-plattform förenklar vi publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser.

Läs mer på Mynewsdesk

Kontakter

Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterade event

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se