Gå direkt till innehåll
Louise Barnekow, VD Mynewsdesk
Louise Barnekow, VD Mynewsdesk

Pressmeddelande -

Detta är de mest polariserade politiska frågorna i svensk media

En ny undersökning från Mynewsdesk visar att de politiska frågor som just nu är mest polariserade i media är invandring/integration samt lag och ordning. En AI-analys av artiklar om svensk politik under sommaren, visar att det är de två frågor som beskrivs mest negativt och med hög intensitet i media.

Valet närmar sig med stormsteg, och tidningarna fylls med nyheter om politik. Mynewsdesk har låtit en AI-algoritm analysera känsloläget i nyhetstexter som nämner riksdagspartier, partiledare eller riksdagsledamöter. Resultaten visar att det finns två ämnen som det rapporteras om på ett särskilt negativt och intensivt sätt, nämligen invandring/integration och lag och ordning. Något som är särskilt intressant med tanke på att det är val om några dagar. Det säger Louise Barnekow, VD på Mynewsdesk.

– Undersökningen omfattar nyhetsartiklar som nämner partier och politiker. De texter som handlar om "invandring/integration", är till 59 procent både negativa och har hög känslointensitet. På andra plats kommer ämnet "lag och ordning" där samma siffra är 45 procent. På tredje plats över de mest polariserade frågorna kommer skola och utbildning. Att tonläget i medierna kring dessa frågor är så pass högt väcker givetvis frågor om vad detta får för konsekvenser för det demokratiska samtalet och hur det påverkar väljare så här inför ett stundande val, säger Louise Barnekow.

Väljarnas tre viktigaste frågor i augusti var enligt Novus* sjukvården, lag och ordning och skola och utbildning. Samtidigt visar Mynewsdesks undersökning att den fråga inom svensk politik som det rapporterats mest om de senaste månaderna är miljö och klimat. Lag och ordning kommer först på plats sju över de politiska frågor som media rapporterat mest om de senaste månaderna.

– AI och stora språkmodeller är kraftfulla verktyg för textanalys. Mynewsdesk tar in all nyhetstext som publiceras och kan genomföra en sådan här analys i realtid för både ämnen och aktörer. Här ser vi ett exempel där den sätter fingret på viktiga frågor i den politiska debatten just nu, men frågan är ständigt aktuell för de som arbetar med varumärken eller opinionsbildning. Är mediabilden positiv eller negativ? Vilka frågor är mest intensivt känsloladdade och måste hanteras?, säger Ola Gustafsson, data scientist på Mynewsdesk.

Väljarnas sju viktigaste frågor under augusti enligt Novus*

  1. Sjukvården
  2. Lag och ordning
  3. Skola och utbildning
  4. Invandring/integration
  5. Energipolitik
  6. Miljö och klimat
  7. Landets ekonomi

De sju frågor inom svensk politik som media rapporterat mest om under de senaste tre månaderna

(Källa: Mynewsdesk)

  1. Miljö och klimat
  2. Sjukvården
  3. Skola och utbildning
  4. Sysselsättning/arbetslöshet
  5. Energipolitik
  6. Invandring/integration
  7. Lag och ordning

Undersökningen omfattar totalt 538 olika källor och 13 891 publiceringar. För att fånga det som handlar om svensk politik, har Mynewsdesk valt ut material som på något sätt nämner riksdagspartierna, deras partiledare eller riksdagsledamöter.

*Källa: Novus https://novus.se/valjarforstaelse-arkiv/viktigaste-politiska-fragan-augusti-2022/

Ämnen

Kategorier


Om Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Med vår användarvänliga PR-plattform förenklar vi publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser.

Läs mer på Mynewsdesk

Kontakter

Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Relaterat innehåll

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se