Gå direkt till innehåll
Jobbar du med kommunikation? Då vet du inte vad du gör om tio år.

Blogginlägg -

Jobbar du med kommunikation? Då vet du inte vad du gör om tio år.

Är det spännande eller skrämmande att det händer så mycket inom PR, reklam och kommunikation? För att bli en vinnare – som yrkesperson och som företag – är din inställning avgörande.

Just nu förändras vår bransch. Om du läser rapporten State of Nordic PR and Communication 2024 från Mynewsdesk ser du siffror på att något stort är på gång. Som att 41 % av de intervjuade säger att AI förändrar deras roll så mycket att de funderar på att sluta sitt jobb eller byta bransch. Vi har inte sett något liknande på decennier.

Idag tar det bara några minuter att göra en okej illustration. Du kan bygga en okej webbplats på en timme. Annonsering har helt tagits över av robotar som köper annonser automatiskt. Google Ads kan inte bara hitta din målgrupp och bästa plats, de kombinerar också rubrik och bild åt dig. Mynewsdesk har AI-verktyg som hjälper dig att skriva pressmeddelanden. Det är helt naturligt att allt det här känns väldigt nytt, men jag hoppas att du framförallt tycker att det är fascinerande – och lite lagom nervkittlande.

Bli en vinnare som yrkesperson

Ingen av oss vet riktigt hur branschen ser ut om tio år, eller ens vilka yrkestitlar vi kommer ha. Det enda vi vet säkert är att det inte kommer se ut som idag. Men det är samtidigt den viktigaste insikten för oss som vill fortsätta jobba med kommunikation: förändringarna sker snabbt och då behövs kompetenta människor som kan navigera i ett föränderligt landskap.

Tänk dig kaptenen på en båt som far ut på okända hav. Hon vet inte vad som väntar, hon vet inte ens hur vädret kommer att vara om några timmar. Ändå är alla trygga med att hon hela tiden håller ögonen öppna och navigerar på bästa sätt. På samma vis ska vi kommunikatörer tryggt lösa våra uppgifter genom att ständigt spana framåt och anpassa oss efter förutsättningarna.

Bli en vinnare som byrå eller inhouse

De närmaste månaderna och året finns mycket att vinna på att lära sig nya arbetssätt. Mest uppenbart är att använda AI för att leverera mer nytta på kortare tid. Det gör företaget mer lönsamt och ni får tid till att bli än bättre.

Som tur är finns konkurrenter som är långsammare. I alla stora förändringsprocesser finns ett antal företag som undviker förändring in i det sista. Eftersläntrarna kommer troligen klara sig helt okej några år, men de kommer få det allt tuffare. 1985 hade många skrivmaskiner, de som gick över till datorer fick ett försprång.

Men det där med lönsamhet och tid över varar inte för evigt. Ganska snart kommer alla konkurrenter att ha kommit ifatt med AI. Nya konkurrenter kommer jobba lika effektivt, fast till lägre pris. 1990 hade alla kontor datorer, det gav inget försprång längre. Detsamma kommer vi att se med AI.

Vinnaren på lång sikt får saker att hända

All den här hetsen med snabb utveckling kan låta pengadrivet och stressigt. Mitt råd är att andas ut och fundera på varför ny teknik och nya arbetssätt är så intressanta. Jag tror att vi kommunikatörer drivs av något gemensamt. Vi är nyfikna av naturen och vill göra gott.

Bakom förändringarna finns en genuin nyfikenhet och omtanke för kunden och målgrupperna. Vi sätter deras behov främst, och anpassar teknik och metoder för att maximera nytta. Då blir vi vinnare. Självklart gillar vi när det händer saker. Det är faktiskt det som vi lever av, nu och i framtiden: att med kommunikation få saker att hända.

Jonas Pertoft,

strateg på kommunikationsbyrån Södra tornet och ordförande i Svensk PR

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jourhavande presskontakt

Jourhavande presskontakt

Presskontakt Pressfrågor
Adam Karseland

Adam Karseland

Presskontakt Press contact 079-075 64 25

Mynewsdesk - Det smarta sättet att skapa kännedom och relationer

Mynewsdesk hjälper företag att skapa kännedom, nå rätt målgrupp och bygga starka relationer. Vår smarta PR-plattform förenklar och effektiviserar publiceringen, distributionen och mätningen av alla dina PR- och kommunikationsinsatser. Allt på en och samma plats.

Genom att samla PR-arbetet på en plattform gör vi det enklare att bygga varumärke och samtidigt bevaka relevant media. Det hjälper företag att mäta sitt engagemang och genomslag över tid.

Mynewsdesk har 1.6 miljoner unika besökare varje månad och publicerar 80,000 inlägg per år. Över 4,000 företag världen över litar på Mynewsdesks plattform för att förbättra sina PR-insatser och av dem får 70 % upptag av media .

Läs mer på: www.mynewsdesk.com/se